Olimme tänä aamuna koululla keskustelemassa oppilashuoltoryhmän kanssa esikoisestamme. Viime viikon perjantaina opettaja soitti,ja ilmoitti, että he ovat päättäneet että lapsemme siirretään hiihtoloman jälkeen hiljaisen työn ajaksi tokaluokalle ja voimme mennä kuulemma tästä päätöksestä 20.2 klo 10.

Ilmoitin ensin että tuo on ihan mahdoton aika kun olemme työssä käyviä ihmisiä ja matkaa yhteensuuntaan on 40 km. Mutta muuta aikaa ei ollut mahdollisuus järjestää. Eilen minulle tuli opettajalta Wilmaan ilmoitus, että lapsemme ei voi osallistua 20.2. tehtävällä retkelle käytöksensä takia. Soitin opettajalle joka oli valmiiksi kiiihtyneessä mielentilassa ja hän ilmoitti, että koska hän ei voi itse osallistua retkelle eikä henkilökunnasta löydy ketään joka suostuu ottamaan vastuuta muutamasta lapsesta, he jäävät pois retkeltä. Tämähän ei ole tasa-arvoista kohtelua.

Aikaa tämän aamuiseen tapaamisen oli varattu peräti 15 minuuttia. Käytimme miehen kanssa röyhkeästi aikaa tunnin.

Kritisoimme sitä että kotiin ei ole tullut ennen tätä oppilashuoltoryhmän kokontuumista mitään viestiä, että lapsellamme on ongelmia käyttäymisessä. Tai siis lähinnä ennen viime viikkoista ilmoitusta että näin menetellään ja toimenpiteet on jo päätetty. Me emme siis vanhempina ole päässeet osalliseksi lastamme koskevien asioiden suunnitteluun.

Toisin kuin ehkä koulussa on käsitetty me otamme erittäin vakavasti kaikki mahdolliset ongelmat. Otamme vakavasti myös sen että vanhempia ei ole informoitu. Syyksi ei riitä se että opettaja on väsynyt.

Sovimme nyt että 1.3. alkaen esikoisemme menee kakkosluokkalaisten luokkaan suorittamaan hiljaisen työn tehtävät ja kun hän on valmis, hän voi toimia ns. apuopettajana. Tämä apuopettajana toimiminen on porkkana jolla mahdollisesti saamme pojalle positiivisia kokemuksia; hänen osaamista arvostetaan. Myös muita oppilassiirtoja tehdään, jotta koulu saa rikottua tietyn ryhmädynamiikan joka aiheuttaa häiriöitä tunnilla. Eli lapset ruokkivat toistensa huonoa käytöstä.

Kysyin ovatko he varautuneet siihen, että tämä kakkosluokkaan siirtyminen voi aiheuttaa kiusaajissa sen, että saavat uuden aiheen kiusata "njää njää sinut on pistetty kakkosluokalle njää njää". Ja jos tällainen tilanne tulee, onko heillä varasuunnitelma jolla he joustavasti vastaavat tähän tilanteeseen. Kaikki katselivat toisiaan eivätkä vastanneet. Totesinpa vain, että olisi ehkä syytä miettiä.

Lisäksi sovimme, että jatkossa toistaiseksi opettaja informoi minua Wilman kautta pojan päivänkulusta joka päivä ja käyttää ihan konkreettisia ilmauksia siitä mitä on tapahtunut. Jos poika on sanonut kaverille haista vittu niin opettaja kertoo sen minulle. Näin minä saan enemmän työkaluja kotiin keskustelujen pohjaksi.

Pääsääntöisesti esikoisen koulun käynnissä ei ole mitään huomauttamista.Hän on ihan hyvä oppilas. Vain käytös on muuttunut epäasialliseksi. Tämä ei näy kotona vaan esim. eilenkin minulla oli oikein antoisa, leppoisa ja positiivinen keskustelu siitä kaikesta mitä koulussa on tapahtunut. Sitten esikoinen rupesi laittamaan ruokaa ja minä avustin ja jatkoimme keskustelua siinä ruuanlaiton lomassa.

Minun tulkintani käytöksestä on se, että poikaa on oikeasti kiusattu ja koska kukaan aikuinen (kyllä, tunnustan osasyyllisyyteni) ei ole asiaa ottanut todesta, poika on päättänyt oman toimintatavan: liityn heihin, käytän rumaa kieltä ja haukun muita ja näin saan kavereiden kunnioituksen. Esitää siis muuta kuin on.

 "Työrauha kaikille" -toimintamalli ei toiminut tässä luokassa ja se lopetettiin jo kuukausi sitten, mutta sitä ei ole kerrottu vieläkään kaikille vanhemmille. Asiasta kertoi minulle lapseni ja sen jälkeen rupesi kyselemään opettajalta mikä on homman nimi.

Aamuisen keskustelun aikana kävi ilmi, että se henkilö joka ei suostunut retkellä ottamaan vastuuta kolmesta oppilaasta, oli kuitenkin heidän kanssa koululla ja 3. luokka oli ihan toisen ihmisen vastuulla retkellä. Heidän oma opettajansahan oli tuossa oppilashuoltoryhmässä. Minusta tämä tieto oli hyvin hämmentävää. Jos joku toinen opettaja otti vastuulleen loput luokasta niin miksi hän ei ottanut koko luokkaa? Tähän emme saaneet vastausta. Noh, tulihan sekin ilmi että kaksi muuta sankaria olikin tänään yllättäen sairaana... Mitään kunnollista perustelua emme saaneet sille miksi juuri nämä 3 oli nyt valittu jäämään pois koko koulun yhteiseltä retkeltä.

Minulla ei ole kauhen luottamuksellinen olo. Minun pitäisi voida luottaa siihen, että lastani kohdellaan oikeudenmukaisesti ja minua informoidaan mahdollisista ongelmista. Näin ei nyt kuitenkaan ole tapahtunut. Toivon kuitenkin lapsen takia, että jatkossa saamme puhallettua yhteiseen hiileen, mielipide-eroista huolimatta.

Niin, ja varmaan rehtori kirjoitti vihkoonsa "erittäin hankala äiti".